Közel Afrikához Ösztöndíj

Segítsünk, hogy otthon boldogulhasson!

Ösztöndíjunk célja, hogy tehetséges, jól tanuló és rászoruló afrikai fiatalokat (18-25 éves kor között) egyetemi szintű oktatáshoz juttasson a saját hazájukban.

Az egyetemi/főiskolai vagy szakmát adó oktatás az adott afrikai ország privát egyetemén valósul meg úgy, hogy a tandíjat Magyarországról fizetjük.

A háttér

Az afrikai országok nagy részében nincs ingyenes egyetemi színtű oktatás. Vannak olyan országok, ahol elvileg létezik ingyenes állami egyetem, de évek óta nem vagy csak akadozva, hosszú kihagyásokkal valósul meg a minőségében is megkérdőjelezhető képzés. Ilyen ország például Mali is, ahol az általános tanársztrájk miatt többször előfordult, hogy egy-másfél évig zárva maradnak egyetemi karok. Az állami felsőoktatás összeomlásával egyidejűleg egyre több privát egyetem és főiskola nyitja meg kapuit Maliban és más Afrikai országokban is.

A Közel Afrikához ösztöndíj ott kerül meghirdetésre, ahol jó helyismerettel rendelkezünk, hiszen gyermek- és iskolatámogatási programjaink révén ismerjük a jelentkezőket, családjaikat, környezetüket. Helyi kapcsolattartóink az iskolák kiválasztásában és értékelésében is segítséget nyújthatnak, illetve egy fajta továbbtanulási tanácsadóként is szolgálhatnak.

A gyermektámogatási programunknak köszönhetően diákjaink már az általános iskolát is magyar támogató családok révén végezték. A gimnáziumi éveket tipikusan ingyenes állami gimnáziumokban végzik/végezték. Ezen évek alatt a magyar támogatóik tankönyvekre, iskolaszerekre, iskolába közlekedés költségeire elengendő támogatással segítik/segítették a diákokat. A sikeres érettségit tett diákjainkat szeretnénk tovább kísérni az egyetemi évek alatt.

Miért jó egy egyetemistát támogatni?

Az egyetemista már bizonyított, és az egyetemista önmaga is kommunikációképes! A támogató akár közvetlen kapcsolatot is kialakíthat támogatottjával, olyan mértékben, ahogy azt ő szeretné. Az anonimitástól a mentorrá válásig bármi lehetséges, és ez egy új gyermektámogatási élményt is nyújthat a segíteni vágyó embernek. A rendszeres kapcsolattartás kisgyermek támogatása esetén a gyakran írástudatlan szülők és a gyenge kommunikációs csatornák következtében nehezebben valósítható meg.

A nők oktatása és a születésszám

Közismert, hogy Afrika fejlődésének kulcsa a nők oktatása, nemcsak azért, mert tanult anyák tanult gyermekeket nevelnek, hanem azért is, mert a lányok iskolában tartása a legjobb módszer a magas születésszám visszaszorítására. Ösztöndíjunk különös figyelmet fordít a lányok és fiatal hölgyek oktatására. Ha fontos Önnek, hogy tegyen valamit a túlnépesedés ellen, akkor legyen mentor és támogasson egy fiatal egyetemista lányt Afrikában!

Programleírás

Egy-egy magán egyetem/főiskola elvégzéséhez körülbelül havi 30 ezer Ft-ra van szükség. Ezt a havi összeget támogató csoportok is összerakhatják, úgy hogy egy-egy támogatóra csak havi néhány ezer forint jut. Ebből az összegből az egyetemista tandíját és a taneszközök vásárlását fedezzük. Célunk az is, hogy egyetemistáinkat megfelelő kommunikációs eszközökkel ruházzuk fel arra, hogy a támogatók, az alapítvány és a támogatott között akár mentori kapcsolat is kialakulhasson. Nyomon követjük diákjaink tanulását, fejlődését és erről rendszeresen beszámolunk a támogatóknak is.

Ha szeretne részese lenni egy olyan programnak, ahol egy-egy tehetséges afrikai fiatal lehetőséget kap arra, hogy kiemelkedjen hátrányos környezetéből, diplomát szerezzen és környezetét is inspiráló sikeres fiatallá váljon, akkor írjon nekünk!

A támogatói csoport lehetősége

Mint sok minden az életben, így támogatni is jobb közösségben!

Ha szeretne családjából, munkatársaiból, barátaiból egy támogatói csoportot létre hozni, akkor nagyon örülünk a kezdeményezésének. Egy szegénysorsú tehetséges afrikai fiatal támogatása remek csapatépítő célként is funkcionálhat.

Természetesen akkor is szívesen vesszük jelentkezését, amennyiben ránk bízza a támogató közösség megszervezését.

Ha felkeltette érdeklődését új programunk, írjon nekünk az info@kozelafrikahoz.hu email címre!