Támogass egy gyermeket!

Maliban tízből három gyerek soha nem jut el iskolába – vagy azért, mert nincs a közelben iskola, vagy mert szükség van a munkaerejére otthon. A felnőtt népesség 70%-a írástudatlan.

A gyerektámogatás ötlete 2012-re vezethető vissza. Morris Andrea ekkor Bamako Sanfil nyomornegyedében tanított, ahol sok más nyomornegyedhez hasonlóan nem volt állami iskola.

A gyerekek, akik itt élnek csak akkor tanulhatnak, ha valaki kifizeti nekik a szerény tandíjat, amit a helyi privát iskola kért. Andrea szomorúan látta, hogy mennyi gyerek esett ki az iskolából tandíjfizetési nehézség miatt, és ebből kiindulva hozta létre a gyermektámogatási programot.

A program lényege, hogy nem pénzt oszt, hanem tandíjat fizet rászoruló, jó képességű, szorgalmas gyerekeknek. A gyerekek tanári ajánlásra kerülnek kiválasztásra. Az iskola rendszeresen elküldi a programban lévő gyermekek bizonyítványát és beszámol a gyermekek haladásáról. Az alapítvány képviselői tervszerint évente elmennek Bamakóba és végiglátogatják a gyermekek családjait meggyőződve arról, hogy a támogatás továbbra is jó helyre kerül. Ezek a látogatások az egyéb iskola fejlesztési programok alkalmával történnek.

Az elmúlt öt év tapasztalatai alapján a legnagyobb adomány a gyermekek részére az a tudat, hogy valaki hisz bennük, és az hogy valaki megmutatja a tanulás értékét számukra. Ezáltal esélyt kapnak a kiemelkedésre nyomorúságos környezetükből. Az elmúlt öt évben közel 100 gyerek jutott el iskolába a program által. Tizennégyen közülük sikeres felvételit tettek és bejutottak egy-egy bamakói gimnáziumba. Ketten közülük már egyetemisták.

A gyerekek kezét a gimnáziumi és egyetemi évek alatt sem engedjük el. Akkor a támogatást már maguk kapják, amit tankönyvre, taneszközökre és az iskolába való eljutásra tudnak költeni.

A havi támogatási díj 4 000.- Ft, amiből az alapítvány a tandíjat fizeti és tankönyvet, tanszereket vásárol a támogatott gyerekeknek. Kérjük, hogy a banki átutalást az alábbi számlára állítsák be:

Ha szeretne jelentkezni támogatónak, kérjük küldjön egy email-t az info@kozelafrikahoz.hu címre

Közel Afrikához Alapitvány, Magnet Bank: 16200010-10097432

IBAN HU61 1620 0010 1009 7432 0000 0000

Közlemény: a gyermek vagy a projekt neve.

Gyerekeink bemutatkozó anyagát az iskolára kattintva találod meg!

Iskolák:

Győztesek Iskolája

Chérifoula Iskola